LA RESPRESSIÓ FRANQUISTA I/O REPUBLICANA

Incerta Glòria ( la Guerra Civil )
La Guerra , qualsevol guerra , és bruta per definició. La pel·lícula ensenya una bona mostra d'aquesta brutícia moral i econòmica assenyala 4 situacions de misèria econòmica i moral que surten a la pel·lícula. I argumenta el perquè d'aquesta misèria.
Una situació de misèria econòmica podria ser, la de no tenir aliments per cobrir les necessitats. En una escena de la pel·lícula es pot veure com el Juli agafa aliments de la despensa de la caserna, per poder desplaçar-se a Barcelona i portar menjar a la Trini i el seu fill.
Prestar-se a falsificar un document a canvi de poder fer servir un molí. A la pel·lícula es veu com una família es queda sense disposició del seu molí i per aconseguir el préstec del molí de la Carlana (la senyora de la comarca), es presten a firmar un document fals.
Necessitats de medicaments. No hi ha medicació suficient per cobrir les necessitats en cas de malaltia.
Interès d'estar bé amb els dos bàndols. Els interessos econòmics porten a la Carlana a estar bé amb els dos bàndols.

Les 13 Roses ( la repressió dels vencedors sobre els vençuts)
Qui van ser les 13 roses? Per què les van matar? Quina escena t'ha impactat més de la pel·lícula i per què?
Les Tretze Roses la meitat d'elles eren membres de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU).
Van ser detingudes i empresonades a la presó madrilenya de Vendes, acusades d'un delicte de rebel·lió contra el règim i d'organitzar un atemptat contra Franco. Tot era fals, el seu únic delicte era militar en les joventuts socialistes, van acabar afusellades pel règim franquista a Madrid.
M'impacta molt el final de la pel·lícula, quan els arriba a totes l'hora i les ... Han d'anar a buscar una per una. En aquest moment pots veure com a elles mateixes els hi costa i els angoixa portar a aquestes pobres dones innocents a l'afusellament ...Resultado de imagen de las 13 rosas



Memòria Històrica
Pregunta als avis i als pares si a la vostra família hi ha hagut algun cas de violència i/ o repressió durant els temps de la guerra civil o durant el franquisme.
Franco va aconseguir la pau dels cementiris i durant aquesta llarga dictadura hi va haver censura i control absolut sobre què es podia dir i fer.
En quasi totes les famílies hi ha alguna història relacionada amb la repressió, que va ser especialment violenta. Molta gent va ser represaliada, molts van anar a la presó, alguns els van matar sense tenir un judici just... Molts avis van viure una infancia especialmente dura i en molts casos té a veure amb la repressió que es va viure a Espanya durant la dictadura.
Esbrina
Què va passar? Què Franco va imposar una dictadura.
Per què va passar? Perquè Franco va donar un cop d'estat.
Quines conseqüències va tenir per a la família? Quines dificultats van haver d'enfrontar?
Van haver de passar una dictadura durant 40 anys, una guerra i la pobresa que comporta una situació d'aquestes.
La desesperació de la guerra, portava a acusar a altres per enveja o quedar exempte de qualsevol acusació. Van haver de patir detencions i acabar a la presó sent innocents.
L'avi del meu avi, va ser represaliat per una acusació falsa respecte d'un tema polític, el qual van investigar i es va poder demostrar que era innocent.
El germà de la meva besàvia, amb 15 anys, va ser triat per fer front a la guerra. Ell en viure aquella situació va fugir amagant-se durant 3 mesos que va trigar a arribar al seu poble, on ja li donaven per mort.
Les germanes grans de la meva besàvia, van patir que li tallessin els cabells a la força, mentre collien olives al camp.

I pregunta també als avis si durant el franquisme recorden si a casa seva hi havia por a l'hora de parlar de temes polítics? I per què en tenien?
Hi havia por a l'hora de parlar de temes polítics tant a casa com al carrer, ja que estaven en una dictadura i podrien acabar morts o a la presó.



Per acabar, pregunta als pares com recorden que van viure a casa la mort de Franco? Estaven contents? Estaven tristos? I pregunta per què van tenir / viure aquells sentiments?
En el 1975 amb la mort de Franco, la gent va ser alliberada de la dictadura que els tenia sense drets ni llibertat.
La gent va celebrar aquella mort com l'inici d'una nova situació política, que els oferia llibertat d'expressió i drets que havien perdut.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA MATERNITAT D' ELNA